Een project dat de titel 'Voetstappen in het zand' kreeg. 

De Amelandse legende van Rixt van het Oerd door een andere bril gezien in het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude in Buren (Fr).  De expositie vond plaats van november 2019 t/m maart 2020. Het boek 'Voetstappen in het zand' is op dit moment alleen verkrijgbaar bij het Landbouw- en Juttersmuseum Swartwoude.

Van dit grote project is een aparte website verschenen waarop heel veel foto- en videomateriaal te zien is:
KLIK HIER


In november 2019 was de installatie een onderdeel van Kunstmaand Ameland. 
De oer-Amelandse strandjutter en heks Rixt van het Oerd stond model voor de installatie die voor een groot deel uit fotografie bestaat.
Het is hier echter niet de stereotype oude heks die uitgebeeld is, maar een jonge vrouw die te maken krijgt met universele emoties zoals eenzaamheid, verlangen en liefde.
En zij laat zich daarom ook vertalen naar de tragiek van ons eigen leven.
Zij is door Luc ten Klooster uiteraard geplaatst in het landschap rond Ameland: de zee, de duinen, het Wad.
In de tuin van het museum was een opvallende opstelling geplaatst van maar liefst 17 grote fotodoeken van bijna 2 x 3 m waar de bezoeker doorheen kon dwalen.
Binnen in het museum werd o.a. een video-installatie vertoond.


'Voetstappen in het zand', expositie Rixt van het Oerd door Luc ten Klooster

 

Een indruk van de video-installatie 'Voetstappen in het zand' die over vier schermen verdeeld te zien was, hier noodgedwongen samengevoegd in één scherm. 
Een doorlopende en onderling voortdurend verschuivende projectie die de bezoeker onderdompelde in Rixt-emoties. 

 

Bezoekers konden een bod uitbrengen op de 17 grote fotodoeken in de tuin. 
Zij hebben allemaal een nieuwe bestemming gevonden, de meesten bleven op Ameland.

De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. De dorpsraad komt bijeen.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt is verbannen en vlucht.Het strand van Ameland bij OerdDe legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt wacht op haar zoon Sjoerd.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt sleept met haar buit over het strand.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt staat op de uitkijk.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt vindt haar dode zoon Sjoerd.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt sleept met haar strandjuttersbuit door de duinen.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt sleept met haar strandjuttersbuit door de duinen.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt verstopt zich in het riet voor haar vervolgers.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt aan het strandjutten.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt wanhopig en waanzinnig.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt sleept met haar buit over het Wad.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt , naakt en wanhopig.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt , wanhopig op de vlucht.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt , jong en blij, dansend over het strand.De legende van Rixt van het Oerd volgens Luc ten Klooster. Rixt , slapend onder de vlier.
 

Bij het project behoorden ook een aantal korte gedichten, hieronder staan er enkele. In het boek zijn alle gedichten opgenomen.

Gedicht 'Eindeloos Wad' bij de volkslegende van Rixt van het Oerd.

Gedicht 'Onzichtbaar wil ik zijn' bij de volkslegende van Rixt van het Oerd.

Gedicht 'Zee, geen einde geen begin' bij de volkslegende van Rixt van het Oerd.

Gedicht 'Was ik een zeemeeuw' bij de volkslegende van Rixt van het Oerd.

 

Fotoboek

In het boek is naast een groot aantal foto's en teksten/eigen gedichten ook de originele tekst in het Frysk opgenomen van de legende van Rixt zoals die is opgetekend door schoolmeester P. J. Braaksma in 1889 onder de titel 'Wylde Rixt fen 't  Oerd'.
62 pagina's full colour, liggend A4-formaat.
Alleen verkrijgbaar bij Museum Swartwoude in Buren op Ameland.

Boek Voetstappen in het zand, Rixt van het Oerd, Luc ten Klooster

Pagina in De Amelander, februari-maart 2020

Rixt van het Oerd in De Amelander, februari-maart 2020

Toppers Helmante en Ten Klooster

Reacties van bezoekers

 

Blog Hans van der VeekeBlog Hans van der Veeke