Luc ten Klooster stamt uit een kunstenaarsfamilie, zijn grootvader was graficus en kunstschilder, zijn vader was beeldhouwer. Aanvankelijk koos hij echter voor een opleiding tot klassiek concertpianist, maar de behoefte aan visuele kunstuiting bleef aanwezig. Opgegroeid met de analoge donkere kamer was voor hem de klassieke zwart-wit fotografie het vertrekpunt. Opdrachten voor portret- en reportagefotografie volgden al spoedig. De behoefte om de artistieke mogelijkheden van de negatieven verder te onderzoeken ontstond echter ook al snel, nog vóórdat de digitale revolutie op gang kwam.  Hij experimenteerde ook met het langs digitale weg maken van (papier-) negatieven die hij vervolgens weer analoog in de donkere kamer afdrukte. Zijn werk is nu vaak nauwelijks nog 'fotografie' te noemen, het is voor hem een basis-medium om kunstwerken te maken in diverse vormen. De moderne term daarvoor is 'Lens based Art' . Ter gelegenheid van enkele grote solo-exposities ontstond bij hem ook de behoefte om de fotografie helemaal los te laten en (mixed media) objecten en installaties te creëren. Ook video-installaties behoren daar bij. Hij exposeert regelmatig, de expositielijst is veel langer dan op deze site bij de exposities genoemd. In de fototijdschriften Focus , het Spaanse La Fotografia Aktual  en de Griekse bladen PhotoNet en Photo-book werden fotografie-portfolio's gepubliceerd.

Inspiratiebronnen voor zowel de onderwerpen als de uiteindelijke uitvoering worden veelal gevonden in een historische context, dat kan zijn b.v.in de mythologie, in de oude schilderkunst, maar ook in het eigen archief met foto's van 40 jaar of langer geleden waar een nieuwe vorm aan gegeven wordt. In het werk van Luc ten Klooster is de hoofdrol wel duidelijk weggelegd voor De Vrouw. 

In 2007 verscheen zijn boek 'She, a photo-essay' met een voorwoord van Sonja Barend. Met De Vrouw als enig onderwerp en met citaten van bekende schrijvers en filosofen.  In 2019 produceerde hij een boek rond zijn project 'En uit de Aarde verscheen de Mens' en in 2020 rond de Amelandse legende van Rixt van het Oerd. Voor de boeken zie de betreffende informatiepagina's. 

Diverse werken zijn binnenkort via de webshop te koop. Als u daar niet op wilt wachten dan kunt u uiteraard altijd contact opnemen!  

Lid van de Limburgse Kunstkring en van Künstlerforum Schloss Zweibrüggen (D)

Wilt u op de hoogte blijven van nieuw werk en exposities? Inschrijven voor de nieuwsbrief kunt u HIER

 

Facebook: Luc ten Klooster Art Photography
Instagram @lucunique_art
Twitter: @luctenklooster